Z Kuşağı Ürün Pazarlama Stratejileri

z kuşağı pazarlama stratejileri

Z Kuşağı Ürün Pazarlama Stratejileri, pazaryerleri açısından oldukça önemlidir, E-Ticaret Yapanlar arasında sıklıkla uygun platform bulunarak Z Kuşağı Hedef Kitle olarak ayarlanmaya çalışılır.

Dijital platformlarda geçirilen süre ve alışveriş alışkanlıkları, pek çok işletme tarafından takip edilmektedir. Bu iki veri dikkate alındığında, Z kuşağının internet ortamında çok fazla zaman geçirdiği ve alışveriş alışkanlıklarının da fazla olduğu bilinmektedir. Hal böyle olunca, MGS Media, genç kuşağa ulaşmanızı sağlayacak özel pazarlama stratejileri ile büyük, orta veya küçük segmentte ki işletmelere ipuçları sunmaktadır.

Z Kuşağı Nedir? – İşletmeler için Önemli Midir?

Z Kuşağı Nedir?; Z Kuşağı, 1990 sonları ila 2010’u yılların başları arasında doğan jenerasyonu ifade etmek için kullanılan bir tanımdır, 1997 ila 2012 yılları arasında doğan bu çocuklar, dijital platformdan çok fazla faydalanmasıyla birlikte Zoomer olarak da bilinir.

Kuşak özelliklerine daha yakından bakıldığında, küçük yaştan itibaren internet ve mobil dijital teknolojilerle iç içe büyüdüğü ve dijital çağın çocukları olduğu görülür. Hal böyle olunca, akıllı telefonlar, sosyal medya platformları, internet ve benzeri teknolojiler Zoomer kuşağının karakteri haline gelmiştir. Daha önceki kuşaklara göre dijital platformlara daha fazla bağlı olan Z Kuşağı, E-Ticaret siteleri içinde doğal bir hedef kitle haline gelmektedir. Zoomer kuşağı, internet ve dijital teknolojilerin gerekliliklerini çok küçük yaştan beri taşıdığı için, E-Ticaret alanında da oldukça dikkatli olmak gereklidir. Çünkü bu kuşak, dijitalleşme sürecinin içerisinden gelmektedir ve dolayısıyla internet diline ve bilgisine hakimdir.

Genç yetişkinler olarak da bilinen Zoomerlar, gün geçtikçe ekonomik hayatın içerisine daha fazla girmektedir, özellikle dijital platformlardan alışveriş, araştırma ve hayatı kolaylaştıracak pratik bilgileri kavrama konularında yeteneklilerdir. İnternet alışverişe yakın olmalarıyla birlikte, E-Ticaret sitelerinin Z Kuşağına özel çalışma yapmalarını ve pazaryerlerine dahil etmelerini zorunlu hale getirmiştir.

Z Kuşağı Alışveriş Alışkanlıkları Nelerdir?

Z Kuşağı global açıdan ilk dijital uyku olarak tanınır: ibadet, pragmatik ve finansal açıdan düşünülür. Bugüne kadarki en çok çeşitliliğe sahip kuşaklardır; ırk, etnik ve cinsel çeşitliliği savunurlar. Aynı zamanda akıl sağlığından da derin endişe duyarlar ve hangi tarafta duruyorlar olursa olsun siyasi ideolojilere ilgi duyarlar: sürdürülebilirlik, eşitsizlik ve sosyal adaletsizlik, tutku içinde oldukları konulardır. Zorlu uygulamalar ve hiyerarşiler kuşağın karakteri ile bağdaşmayan özelliklerdir, kendilerini gerçek ve özgürlüğün yeni yüzü olarak tanımlarlar. Bununla birlikte,

E-Ticaret işletmelerinin bu alana özel pazarlama yapabilmeleri için Z Kuşağı Tüketici Alışkanlıkları bilinmeli ve özel çalışmalar yürütülmelidir.

Z Kuşağı Alışveriş Alışkanlıkları Nelerdir?;

  • Toplumsal olarak özgürlük, eşitlik ve modern düşünceyi yansıtan ürünler,
  • Sürdürülebilir ve çevre dostu ürünler,
  • Hedef kitleye uygun reklam yerleşimleri,
  • Mobil cihazlarda iyileştirmeler yapmak ve E-Ticaret operasyonel sürece dahil etmek,
  • Dijital cüzdan kullanmaya özen göstermek,
  • Sosyal medya platformlarını aktif olarak kullanmak ve pazarlama faaliyetlerine dahil etmek,
  • Toplumsal ve sosyal konuları ürün, hizmet veya kampanyaya yansıtmak,
  • Teknolojiyi yakından takip ederek hizmet olarak sunmak.

Zoomer kesime hitap edebilmek için E-Ticaret sitelerinin jenerasyona özel çalışmalarının mutlaka bulunması gereklidir. Bununla birlikte pazarlama ve reklam faaliyetlerini de jenerasyon özelliklerine uygun bir şekilde yürütmesi çok önemlidir. Bu noktada MGS Media, işletmenin iş sürecine uygun bir şekilde ister özel yazılım isterse de pazar entegrasyon çözümleriyle birlikte, hedef kitleye uygun reklam çalışmaları yapmaktadır.

Z Kuşağı Tüketici Alışkanlıklarına Yönelik Pazarlama Yöntemleri

Zoomer olarak ifade edilen bu jenerasyonun karakteri alışveriş davranışlarına yansıyor mu? Z Kuşağı araştırmalara göre, E-Ticaret sitelerinde en az bir veya daha fazla ilgi kategoride ayda bir kez alışveriş yaptığını bildiren 16 ila 24 yaşındaki çocukların katılımıyla bir anket yapılmıştır. Anket içerisinde markaların ve işletmelerin önceki nesillere göre davranışsal değişimlerini anlamalarına yardımcı olacak bilgiler aranmıştır. Buna göre arama, tarama ve E-Ticaret sitelerinde satın alma kararlarını etkileyen şeylere kadar, markalar ve işletmeler için bu dinamik tüketici tabanıyla farklı şekillerde daha iyi bağlantı kurma için cevaplar bulmaya çalışılmıştır. 

Anket sonucuna göre, Z Kuşağı Alışveriş Alışkanlıkları, jenerasyon karakterine uygun olması halinde, karakteristik özellikleri doğrudan yansıttığı bulunmuştur. İşletmelerin politika olarak iyi reklam, iyi ürün ve kaliteli hizmet ölçeğinde hareket etmesiyle, jenerasyonun alışveriş yapma eğilimde olduğu anlaşılmıştır. Buna göre,

Z Kuşağı Tüketici Alışkanlıklarına Yönelik Pazarlama Yöntemleri;

1. Mobil Uyumlu (Responsive) Web Sitesi

Z Kuşağı, dijital dünya ile iç içe yaşayan ve kendisini sanal alanda daha iyi ifade edebilen bir jenerasyondur. Bununla birlikte, dijital dünya ile bağını büyük ölçüde mobil cihazlarla sağlamaktadır, markanın mobil uyumlu bir web sitesine sahip olması, pazarlama yöntemlerinin en başında gelmektedir. MGS Media, bu alanda mobil uyumlu web site tasarımlarıyla birlikte jenerasyonun tüketici alışkanlıklarına yönelik kreatif çözümler sunmaktadır. 

MGS Media ile mobil uyumlu E-Ticaret sitesi kurarak ürünlerinizi dijital platformlarda rahatlıkla pazarlayabilirsiniz.

2.  Sosyal Medya Yönetimi ve Dijital Pazarlama

Zoomer kuşağın en aktif kullandığı sosyal medya platformları belirlidir, bu noktada MGS Media pazar araştırma ekibinin belirlediği sosyal mecralara yönelik reklam çalışmalarında bulunabilirsiniz. Bununla birlikte Z Kuşağı, günün çok büyük bir kısmının sosyal mecralarda geçirmektedir, hal böyle olunca profesyonel bir sosyal medya yönetimini de gerekli kılmaktadır. Dolayısıyla MGS Media dijital ajansı ile birlikte E-Ticaret sitenizin sosyal mecralarda ki gücünü arttırabilir ve Z Kuşağına yönelik çalışmaların yapılmasına ön hazırlık yapabilirsiniz.

3.  Influencer İş Birliği ve Reklam Gücü

Dijital platformlarda güç, reklam ve pazarlama faaliyetleriyle birlikte gelmektedir: Influencer olarak ifade edilen ve ikna kabiliyeti yüksek olan kişiler, pazarlama için sıkça tercih edilmektedir. Bu noktada, dijital platformlarda sıkça vakit geçiren Z Kuşağı için uygun bir Influencer bularak; ürün, hizmet veya kampanya tanıtımı yapabilirsiniz. Bununla birlikte arama motoru veya çeşitli platformlar üzerinde de reklam ve pazarlama faaliyetlerinde bulunmanız çok önemlidir, Influencer ile iş birliği yapmak tek başına yeterli olmamaktadır. Jenerasyonun, ikna kabiliyeti yüksek ve kaliteli reklamlar karşısında, tüketici alışkanlıkları güdülenmektedir.

4.  Video Tanıtım Faaliyetleri

Reklam ve dijital pazarlama alanı içerisinde YouTube, Twitter, TikTok ve YouTube gibi platformlarda kısa bir video kurgu veya direkt olarak ürüne özgü video ayarlanması çok etkili olmaktadır. Bu noktada; ürün, hizmet veya kampanyalara yönelik işletmeyi öne çıkarabilecek özel video çekimleri yapılmalı ve uygun platformlarda paylaşılmalıdır. Sosyal medya etkileşimleri göz ardı edilmemelidir, jenerasyonun aktif olarak kullandığı platformlar pazaryeri olarak sıklıkla tercih edilmelidir.

5.  Güncel Trend Takibi ve İşletme ile Entegrasyonu

Z Kuşağı, diğer jenerasyonların aksine mizah gücü oldukça yüksek ve eğlence ortamını da ayrıca seven bir jenerasyondur. Bu itibarla, güncel toplumsal olayları, dizi ve film repliklerini takip ederek ürün, hizmet veya kampanya içerisine entegre edilmesi çok önemlidir. Zoomer kuşağı, dijital platformlarda yaşayan ve dijitalleşmenin dilinden anlayan işletmelere yakınlık duymaktadır ve dolayısıyla bu faaliyetler organik ziyaretçi sayısında artışı da sağlamaktadır.

Sonuç ve Değerlendirme

MGS Media, Z Kuşağı Ürün Pazarlama Stratejileri içerisinde bu içeriğe sığmayacak pek çok yöntem izlemektedir, E-Ticaret Yapanlar, mutlaka Z Kuşağı Hedef Kitle araştırması yaparak alışveriş alışkanlığı yüksek bu jenerasyonu iş süreçlerine dahil etmeleri gereklidir.