WordPress Site Hızlandırma Teknikleri

wordpress site hızlandırma

WordPress Site Hızlandırma, WordPress (WP) kurulu web sitelerinde arama sonuçlarında daha iyi performans, site açılış hızı ve kullanıcı dostu site içi gezinti elde edebilmek için Site Hızlandırma Teknikleri çalışmalarının bütününü ifade eder.

Pek çok web sitesi, doğru bir hosting firması bulamamaktadır, bununla birlikte bir developer ile çalışmamaktadır. WP, kodlamaya gerek duyulmaması ve basit kurulum gibi özellikleriyle ön plana çıksa da developer ile çalışılmadığında oldukça başarısız sonuçlar elde edilmesine neden olmaktadır. Web sitelerine Sunucu, tema ve sunucuya uygun Cache – hızlandırma eklentileri kurulup iyi bir sonuç elde edilmeye çalışılsa da tasarımsal açıdan da desteğe ihtiyaç bulunmaktadır. Çünkü WP, kurulum ve kullanım aşamalarında kodlama bilgisi istememesine rağmen, gelişim aşamasında ister istemez kodlamaya ihtiyaç duymaktadır. 

Bu noktada MGS Software, teknik SEO çalışmaları sayesinde web sitenizi eklentilere boğmadan hızlandırabilir ve tamamen kullanıcı dostu bir tasarıma kavuşturabilir. Nasıl mı?; öğrenmek için içeriği okumaya devam edin.

WordPress Site Hızlandırma Neden Önemlidir?

Hosting tarafında aşırı yüklenme ve kaynak tüketimi web sitenizi yavaşlatabilir: sayfanızın geç yüklenmesi ve açılması ise arama motorunda sıralama kaybetmenize etki edebilir. Arama motorunda Site Hız Sorunu üzerine bir arama yaparak bu içeriğe ulaştığınıza göre, web sitenizde hız sorunu bulunuyor olmalı. Peki, hız sorununun zararlarıyla birlikte,

WordPress Site Hızlandırma Neden Önemlidir?;

  • Arama motorlarında hızlı açılan sayfalar, ilk sayfalarda sergilenir.
  • Geç yüklenen ve açılan sayfalar, ziyaretçinin web sitesini terk etmesine neden olur.
  • E-ticaret sitelerinde geç açılmalar, kullanıcıya güvensizlik aşılar.
  • Çoğu online mağazalarda sepet terk etme oranını azaltabilir.
  • Web sitenizin spam oranını azaltabilir.

Yukarıda ki maddelere ek olarak hosting sunucunuzun WP tabanlı bir web sitesini de desteklemesi gereklidir: hosting sunucusundan kaynaklı hatalar, web sitesi üzerinde ki değişiklikler ile giderilememektedir. Eğer, sunucunuzda WP desteği bulunuyorsa, web siteniz üzerinde başlıca şu sorunlar site hızınızı etkiliyor olabilir;

  • Sayfa bazında sayfa boyutları: uzun içerikler birkaç içeriğe bölünmelidir.
  • İstek (Request) sayısı ile sayfa yükleme oranı ilişkisi,
  • Cache eklentisinin olup olmaması,
  • SEO çalışmalarının yapılıp yapılmadığı,
  • Spam oranının çok yüksek olması (Spam hakkında bilgi almak için Spam Score Nedir? – Spam Skoru (Spam Score) Nasıl Düşer?” içeriğini okuyabilirsiniz.)

wordpress site nasıl hızlandırılır

WordPress Site Nasıl Hızlandırılır? –  Web Sitesi Performans Analizi

WP, ortaya çıktığı günden bugüne, dünyanın en çok kullanılan CMS sistemi olmayı başarmıştır: doğru kullanıldığı takdirde mükemmel bir araç haline gelmektedir. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz üzere, sistemi geliştirmek için bir developer ile çalışmanız gereklidir. 

Bu noktada, MGS Software yazılım departmanı ile Web Sitesi Performans Analizi yaptırabilir, ihtiyaca ve hedefe dönük olarak bir proje başlatabilirsiniz. Hız optimizasyon çalışmaları birtakım plan, program ve düzen içerisinde yapılmalıdır: Google canlı bir organizma olduğundan iş takibinin yapılması gereklidir. Bu itibarla MGS Software optimizasyon ve developer hizmetinden faydalanarak hayalini kurduğunuz web sitesine sahip olabilirsiniz. Dijital Ajans çatısı altında, WordPress Site Nasıl Hızlandırılır?

1.  Tarayıcı Önbellekleme (Cache) Seçimi Yapılır

Tarayıcı önbellek sistemi olarak bilinen Cache, web sitesini ziyaret eden kullanıcının birtakım gizlilik politikaları doğrultusunda kaynak dosyalarını saklaması ve aynı kullanıcının her yeni ziyaretinde kaynak dosyaların tekrar yüklemesini ifade eder. Aynı kaynak dosyasını kullanan kullanıcının ziyaret etmesi, açılış hızı konusunda iyileştirmelere neden olur: aynı kullanıcının tekrar ziyaret etmesi halinde yavaş bir web sitesi ile karşılaşmaz. Dolayısıyla WP ve sunucu ile uyumlu olarak bir Cache sistemi tercih ederek hız konusunda iyileştirmeler yapılabilir.

2.  Resim Optimizasyonu Sağlanır

Bir web sitesinde yer alan tüm resimler, aynı boyutlarda optimize edilmesi gereklidir: resimlerin formatları ise PNG ya da JPEG’den ziyade WebP olarak kullanılmalıdır. Görsel açıdan yapılacak bu iyileştirmeler, açılış hızında ve kullanıcı dostu bir web sitesine sahip olmakta önemli bir yere sahiptir. Ayrıca MGS Software bu noktada kurumsal bir Web Tasarım hizmeti sunmaktadır: mobil görüntülenmelerde de hız optimizasyonları sağlanmaktadır.

3.  HTML Optimizasyonu Sunar

HTML olarak kaynağa aktarılan sayfalar, belirli kodlarla site içerisinde saklanır: zaman içerisinde boyutları artar. Bu nedenle web sitesini ziyaret edenlerin HTML kodlarını yükleme aşamasında çok fazla vakit kaybetmemesi için HTML sıkıştırma işlemlerinin yapılması gereklidir. 

4. JavaScript (JS) Optimizasyonu Yapılır

Web sitelerinde JavaScript (JS) dosyaları bulunur ve dosyaların profesyonel şekilde optimize edilmesi, site açılış hızını doğrudan etkiler. Dolayısıyla bir developer aracılığıyla bu dosyaların sıkıştırılması ve optimize edilmesi gereklidir. Çeşitli eklentilerle sıkıştırma işlemi yapılsa da, site üzerinde yük oluşturduğu için hız konusunda iyileştirmeler görülmemektedir.

5.  CSS Kodlarının Optimizasyonu Sağlanır

CSS kodlar, HTML ile birlikte işlev görür ve birbirinin tamamlayıcısıdır: CSS, tasarım açısından site üzerinde bulunan yükü hafifletmek için sıklıkla sıkıştırılır. Bu işlem için genellikle Back-End-Developer tercih edilir: MGS Software bünyesinde yer alan tasarım departmanı ile tüm sıkıştırma işlemlerinizi, gereksiz kodları ve boşlukları kaldırarak sağlayabilirsiniz.

6.  Veritabanı İyileştirmeleri Yapılır

Veritabanları satır ve sütunların birleşiminden oluşan bir tablodur: dinamik bir web sitesinde tüm işlemlerde veritabanı kullanılır. Hal böyle olunca, veritabanında oluşabilecek yığılmalar ve gereksiz satır/sütunlar site hızını doğrudan etkilemektedir. Bu noktada iyileştirmeler için eklentiler tercih edilse de verilerin daha iyi depolanması ve veritabanından çağrılan verilerin daha hızlı siteye yansıması için developer ile çalışmak gereklidir.

7. CDN Hizmeti Kullanılır

CDN (Content Delivery Networks), doğru yapılandırılırsa web sitesi üzerinde açılma hızını optimize edecektir ve sayfa boyutlarını da ideal noktaya getirecektir. Bu noktada MGS Software ile çalışarak web sitenizin CDN bazında optimize edilmesini sağlayabilir ve açılma hızında iyileştirmeler gözlemleyebilirsiniz.

8. Datebase Bakımı ve Temizliği Yapılır

Datebase olarak bilinen kavram, web sitesinin tüm sayfalarında yapılan değişiklikleri ve eklentileri barındıran bir kaynak dosya olarak görülebilir. Sayfa değişiklikleri ve kaldırılan eklentiler Datebase üzerinde saklanır, zamanla site üzerinde yük oluşturmaya başlar. Düzenli olarak bu kaynak dosyanın temizlenmesi ve stabil hale getirilmesi gereklidir, kaynak dosyanın büyümesi site hızınızı negatif yönde etkileyecektir.

9.  Eklenti, Script ve Geri Bildirim İyileştirmeleri Sunulur

WP tabanlı kurulan bir web sitesinde, eklenti olarak pek çok seçenek sunulmaktadır ancak web sitesine kurulan eklentilerin sayıca artması, site hızını doğrudan etkileyecektir. Dolayısıyla gereksiz eklentilerin silinmesi ve olabildiğince az eklenti ile yola devam edilmesi gereklidir: ne kadar az eklenti ile çalışır ise web sitesi o kadar performans gösterecektir. Bununla birlikte dış kaynaklı olarak alınan scriptlerin mümkün olduğunca az tercih edilmesi gereklidir. 

Geri bildirim veya geri izlemeler olarak bilinen ögelerin admin panelinden devre dışı bırakılması da site hızını doğrudan etkileyecektir. Kaynakların korunması ve gereksiz yere çalışmasını engellemek için diğer sitelere veri akışını kesmek veya yavaşlatmak gereklidir. 

Site Hızlandırma Teknikleri konusunda daha fazla destek görmek ve WordPress Site Hızlandırma üzerine proje başlatmak için MGS Software ile iletişime geçebilir ve SEO iyileştirmeleri sağlayabilirsiniz.