Spam Score Nedir? – Spam Skoru (Spam Score) Nasıl Düşer?

spam score nedir

Spam Score Nedir?; Spam Skoru, web sitelerinin kullanıcılara çeşitli araçlarla “istenmeyen” sunması olarak tanımlanır: e-posta, açılır pencere (pop-up), yorum gibi pek çok türü bulunmaktadır, Spam Skoru Düşürmek için spamın türüne göre çeşitli önlemler alınmaktadır.

Spamlar, diğer bir deyişle istenmeyenler, web sitelerinin zararlı veya tehlikeli olarak görünmesinin yüzdelik bir temsilidir. Web sitesini ortaya çıkaran elementlerden içeriklere kadar pek çok ögeler sayesinde ortaya çıkan spamlar, çeşitli yöntemler ile düşürülmektedir. Skorun yüksek olması, web sitenizin üst sıralarda yer almasında ve reklam almasında engel olarak öne çıkmaktadır. Bununla birlikte Google tarafından spam skorunun yüksek olduğu siteler cezalandırılır, çoğu zaman indekse kapatılır ya da sıralama kaybeder. 

MGS Media ile spam skorunu düşürürken aynı zamanda SEO açısından önemi de öğrenebilirsiniz,

Spam (Score)Skoru Ne İşe Yarar?

Domain Spam Skoru veya puanı, 2015 yılında Moz Veri Bilimi Direktörü Dr. Matt Peters tarafından 2015 yılında geliştirilen ve kullanıcıya sunulan bir metriktir: web sitelerinin Google tarafından nasıl algılanabileceğini göstermeye yarar.

Çok önemli bir fark, Spam Skorunun Google algoritmalarında kullanılmamasıdır; Moz tarafından geliştirilen bir ölçümdür. Skorun kendisi temel olarak daha iyi bilgiye sahip SEO kararları vermekte ek bir sinyal olarak faydalıdır.

Spam metriği, web sitesinin analiz edilmesiyle birlikte 17 adet basamaktan ve 27 farklı metrikten kaç puan alacağını ortaya koyar, sonucunda ise tek bir puan ile gösterilir. Bir web sitesinin çeşitli basamaklarda kalması sonucunda spam metriği artar, basamakların geçilmesinde ise düşer. Bu göstergeler, Google algoritmalarında karşılık bulmamasına rağmen istatistik olarak hesaplanması nedeniyle SEO unsurunu doğrudan etkiler. Tek bir basamakta kalınmasının web sitesine çok zararı olmasa da basamak sayısının artması web sitesini negatif yönde etkiler,

Spam Skoru (Score) Ne İşe Yarar?;

  • Zararlı bağlantıların azlığını ifade eder.
  • Google üzerinde imajınızı gösterir.
  • Kara listeye girmeden önlem almanızı sağlar.
  • SEO açısından neler yapmanız gerektiği konusunda fikir verir.

Peki bu metrik nasıl çalışır?; güvenilir midir ve SEO açısından önemi nedir?

Spam Skoru Mekaniği Nasıl Çalışır? 

Moz Spam Skoru sayfanın tamamından veya ana domainden ziyade alt domainlerde (subdomain) çalışır: çoğu spam link, bağlantı veya zararlı içeriklerin alt domainlerle ilişkili olduğu düşünülür. 

Hal böyle olunca, bir web sitesinin Moz’a göre yüksek spama sahip olması, web sitesinin tamamının spam olduğunu değil, subdomainlerin de spam olduğu anlamına gelir. Bu bağlamda Moz mekaniği subdomain olarak web sitesini analiz etmeye başlar ve kendi sistemine göre spam olarak gördüğü her 17 basamak için puanlama yapar. Bulduğu her spama bir puan vererek 0 ila 17 basamak arasında genel bir tarama da bulunur: sonucunda ise 0 ila 100 puan arasında bir parametre ortaya koyar.

Spam Sorgulama için MOZ’u Ziyaret Et!

 Puantaj içerisinde web sitesinin Google üzerinde daha iyi sonuç alabilmesi için puanın olabildiğince düşük olması gereklidir. Moz’un geliştirdiği sisteme göre,

Spam Skoru Kaç Olmalı?;

spam score kaç olmalı

Yukarıda yer alan skor tablosuna göre web siteniz 0 ila 7 basamak arasında bir değerde olması iyi bir sonuçtur: tahminen 0.5 ila 30.6 puan arasında olması gereklidir. 7 basamaktan sonra yüksek spam değerlerine (>31.0) ulaşmış olacaksınız, dolayısıyla bu basamaktan sonrası optimizasyon çalışmalarına başlamanız gerektiği anlamına gelir. Skorun düşmesi için tehlike çanları sizin için çalmaya başlar.

Spam Skoru Nasıl Düşürülür? – Spam Durumu Etkili Yöntemler

Spam Durumu, 17 basamaktan oluşurken 27 farklı metriğe göre değerlendirilmektedir: her birinin kendi içerisinde değerlendirilmesi farklıdır. Buna göre dikkat etmeniz gereken toplamda 27 adet metrik vardır ancak bunlar puanın düşmesi için yeterli kriterler değildir.

Bu noktada MGS Media ile özel çalışmalar yürütebilir ve spamdan kurtulabilirsiniz. Profesyonel destek olmadan spam skorunuzda gözle görülür bir düşüş olmayacaktır: dolayısıyla deneyimli bir ekip sayesinde çok kısa sürede istediğiniz sonucu alabilirsiniz. İşte MGS Media ile 10 adımda Spam Skoru (Score) Nasıl Düşürülür?;

1.Moz Puanları

Moz tarafından MozTrust ve MozRank olarak iki adet puan türü tercih edilmektedir: bu puan türleri, bir web sitesinin güvenilirliğini belirlemek için kullanılır. Bir web sitesinin MozRank puanına kıyasla daha düşük bir MozTrust puanı varsa, bu sayı büyük bir spam olma ihtimali vardır. 1 ile 10 arasında bir skor ölçeğine sahip olan bu sayı, sitenin güvenilir olma ihtimalini gösterir. 

2.Sayfa ile Link İlişkisi

Bir web sitesinde çok fazla sayfa ve çok az link içeren içerik bulunuyorsa gerçeklikten uzak bir değeri vardır. Bu, arama motorlarına sayfaların bağlantı kurmaya değmediğini ve dolayısıyla spam olarak kabul edildiklerini ifade eder. Bu açıdan bakıldığında, sayfa sayısı ve link orantılı kullanılmalıdır: geri bildirim alırken de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

3.Link Çeşitliliği/Düzeyi

Bir web sitesine gelen bağlantıların çoğu, Moz grafiğine göre 3. basamakta sergilenir. Bu basamakta bir web sitesinin 100 linki bulunuyor ancak sadece 5’i alan adına yönlendiriyorsa link çeşitliliğinin düşük olduğuna işaret eder. Dolayısıyla link verirken olabildiğince domaini çeşitli tutmak gereklidir, 5 alan adının 100 link gelmesi web sitesinin spam açısından zora sokabilir.

4. NoFollow-DoFollow Link Oranı

Çoğu web sitesi sahipleri için NoFollow ve DoFollow linkler önemli görünmeyebilir ancak, linkler arasındaki orana dikkat etmeniz gerekir. Bir sitenin içerisinde NoFollow ile DoFollow arasında bir orantı olmalı ve birbirinden çok yüksek sayılara ulaşmamaları gereklidir.

5. Anahtar Kelimeler ile Link İlişkisi

Bağlantı metinleri sayfa sıralamanız için çok fazla şey yapamayacağınızdan, bugün sadece belirli anahtar kelimeler oluşturmak yeterli olacaktır. Linklerin iyi bir şekilde optimize edilmesini sağlamak için farklı link türlerinin dengeli bir şekilde kullanılması gereklidir. Organik olarak bağlı olan sitelerin markalı bağlantı metinleriyle ilişkisi vardır.

6. Etiket Kullanımı

Bir web sitesinde içerikler genellikle sayısız etkilet ile kullanıcıya sunulmaktadır ancak etiket sisteminin kötüye kullanılmasıyla birlikte Google tarafından önemi azaltılmıştır. Dolayısıyla içeriğe etiket basmanın faydasından ziyade zararı görülmektedir. Hal böyle olunca, içeriklerin en fazla 2 adet etiket ile paylaşılması en uygunudur. Bununla birlikte MGS Media ile iletişime geçerek etiket sistemini kategori şekline dönüştürebilir ve her içeriğe uygun olarak 1 etiket kullanımı sağlayabilirsiniz.

7.  Kurumsal Bölümünün Oluşturulması

Bir web sitesinin hakkında, gizlilik, iletişim ve kullanım şartları gibi alanlarını düzenlemeniz gerekmektedir. Bölümler yok ise oluşturulmalı ve özellikle hakkında kısmında hizmet tanımının yapılması gereklidir. 

8. Gereksiz Dış ve İç Bağlantı Kullanımı

İç ve dış link kullanımı çok önemlidir ve dolayısıyla rastgele verilmemelidir. İç linkler konuyla ilgili olarak verilmelidir, ilgisiz bir içeriğe yönlendirme spam puanını arttıracaktır. Aynı şekilde, dış linklerin de ilgisiz bir konuya yönlendirilmesi siteye zarar verecektir. Bununla birlikte link kullanımı konusunda cimri olmamak gereklidir ve mümkün olduğu kadar bol şekilde dağıtılmalıdır.

9.  Kopya İçerik ve Görsel Kullanımı

Web sitenizde kopya içeriğin bulunması veya farklı bir teknik ile web sitelerinden içeriğin çekilmesi spam skorunuzu olağanüstü şekilde arttıracaktır. Google organizması, kopya içeriği tespit edebilecek düzeyde çalışmaktadır ve aynı şekilde MOZ mekaniği de hangi dilde olursa olsun içerik tespiti yapabilmektedir. Dolayısıyla içerikler özgün olmalıdır ve bununla birlikte benzersiz olması da çok önemlidir. Aynı içeriğin farklı şekilde tekrar yazılması spam skorunuzun artmasına katkı da bulunabilir.

10. Sosyal Medya Kanalları Ekleme ve Site Hızı

Sosyal medya kanallar her platformda etkin şekilde kullanılmaktadır ve web sitesine katkısı da yadsınamaz. Bu bağlamda, web sitenizle ilgili olarak sosyal medya kanalları açmalı ve düzenli olarak paylaşım yapmalısınız. Bu şekilde sosyal mecralardan da organik bir hit toplayabilir ve görüntülenme sayınızı arttırabilirsiniz.

Site hızı, kullanıcı odaklı olarak yapılandırılmış bir sitede yüzde 90 ila 100 arasında olmalıdır: yapay testlerden değil gerçek kullanıcılar üzerinde test edilmelidir. Bu noktada MGS Media ile iletişime geçerek hissedilebilir bir site hızı elde edebilirsiniz.

Spam Score Nedir?; sorusu ve Spam (Score)Skoru düşürmeye dair her şey MGS Media tarafından paylaşıldı: profesyonel bir destek ile Spam Skoru Düşürmek için iletişime geç, ölçülebilir bir kalite elde et!