Tasarım Odaklı Düşünme (Design Thinking), tasarım aşamasında İş Süreçleri Yönetimi noktasında kolaylık sağlamak amacıyla; fikir, ürün, proje veya kampanya gelişiminde merkeze insanı alarak modelleme ve prototip tasarımında kullanılan düşünce tekniğidir.
İçerisinde tasarım geçmesiyle birlikte çoğu kişi tarafından tasarım geliştirme olarak algılansa da aslında kullanıcı deneyimine dönük çalışmaların bütününü temsil etmektedir. Tasarım üzerine düşünme tekniği, kullanıcıların ürün, hizmet veya kampanyadan yararlanırken daha üst deneyimler elde etmesi için yaratıcı ve yenilikçi çözümlerin bir bütünü ifade etmek için kullanılır.
Kullanıcıların konforunun artması ise marka bilinirliğini arttırdığı gibi blog sitelerine organik ziyaretçi, E-Ticaret sitelerine ise daha fazla potansiyel müşteri olarak katkı sağlamaktadır.
MGS Media’nın tasarım üzerine düşünme çalışmalarını hala denemediniz mi?; markanızın iş hayatını, toplumsal sorunlarını, girişimlerini ve hatta iş süreçlerinin nasıl geliştirildiğini bu içerikte bulacaksınız.
Tasarım Odaklı Düşünme (Design Thinking) Nedir?
Tasarım Odaklı Düşünme (Design Thinking) Nedir?; Tasarım Odaklı Düşünme, bir marka ürününün inovatif düşünceler ile tasarlanması ve ürün için uygun prototipin oluşturulması için bilişsel, stratejik ve pratik süreçleri ifade eden bir düşünme tekniğidir: ürünün tasarımında daha yaratıcı ve kullanıcı deneyimi açısından daha uygun çözümler üretilmesini sağlar.
Tasarım üzerine düşünme ile markanın; hizmet, ürün, süreç, proje ve mekân gibi çeşitli alanlarda iyileştirme yapılır ve bunun için yaratıcı fikirler üretilir. Ortaya çıkan çalışmalar uygulamaya geçirilerek kullanıcı deneyiminin arttırılması amaçlanır: genel itibariyle sosyal medya reklam çalışmalarıyla birlikte web sitesi tasarımında kullanılır. Bilgisayar teknolojisinden faydalanarak çizim yapılır ve çizimler kullanıcı deneyimine bağlı olarak web sitesi üzerinde uygulanır.
Tasarım düşüncesi, kullanıcılarınızı anlamaya, varsayımlara meydan okumaya, sorunları yeniden tanımlamaya ve prototip oluşturup test edebileceğiniz yenilikçi çözümler üretmeye çalıştığınız tekrarlı bir süreçtir. Genel hedef, başlangıçtaki anlayış düzeyinizle hemen belirgin olmayan alternatif stratejileri ve çözümleri tanımlamaktır.
Tasarım Odaklı Düşünme Ne İşe Yarar?
Kuruluşunuz yeni bir ürün veya hizmet oluşturmaya karar verdiğinde tasarım sürecine kaç kişi dahil olur? Ürün oluşturan ekipler genellikle farklı departmanlardan gelen kişilerden oluşur. Bu nedenle, çözmeye çalışılan sorunlar için fikir ve çözümler geliştirmek, kategorize etmek ve düzenlemek zor olabilir. Bir projeyi doğru yolda tutmanın ve temel fikirleri düzenlemenin yollarından biri, bir tasarım düşüncesi yaklaşımı kullanmaktır. Tasarım üzerine düşünme, bu noktada devreye girerek markaya fayda sağlamaktadır.
Tasarım Odaklı Düşünme Ne İşe Yarar?
- Ürünün farklı açılardan değerlendirilmesine etki eder.
- Yenilikçi çözümler üretir
- Ürün geliştirmeye fayda sağlar.
- Marka maliyetini azaltır.
- Kullanıcı deneyimini hitap ederek organik trafiği arttırır.
- Müşteri memnuniyetini arttırır.
- İşlevsel bir web sitesi oluşturmaya fayda sağlar.
Tasarım üzerine düşünme, bazı aşamalardan geçerek yukarıda ki faydaları markaya sağlar. Aşamaların uygulanması ve iyice araştırılması gereklidir, gelişi güzel hazırlanan bir düşünme tekniği, başarıyı getirmesi zordur.
Tasarım Odaklı Düşünme Aşamaları Nelerdir?
Tasarım üzerine düşünme, kötü tanımlanmış veya bilinmeyen karmaşık sorunlarla başa çıkmak için kullanıldığında son derece faydalıdır; çünkü bu, dahil olan insan ihtiyaçlarını anlamaya, sorunu insan merkezli yollarla yeniden çerçeveye almaya, beyin fırtınası oturumlarında çok sayıda fikir oluşturmaya ve prototip oluşturma ve test etme konusunda pratik bir yaklaşım benimsemeye hizmet eder. Tasarım düşünmenin beş aşaması hakkında bilgi sahibi olmak, size güç verir ve bu metodolojiyi iş süreçlerine, uygulama ve şirketler gibi pek çok meydana gelen karmaşık sorunları çözmenize olanak tanır.
Tasarım Odaklı Düşünme Aşamaları Nelerdir?
- Empati kurma aşaması
- Yorumlama veya tanımlama aşaması
- Fikir üretme aşaması
- Prototipleme aşaması
- Test etme veya değerlendirme aşaması
Tasarım üzerine düşünme çalışması sayesinde ürünle ilgili sorunlar tespit edilir, bu sorunların yenilikçi bir şekilde çözülmesi için fikir üretilir. Bu noktada, fikirlerin uygulamada nasıl olacağını önceden görülmesi önemlidir, önceden görmek için ürünün prototipi oluşturulur: ancak tasarım odaklı düşünme her zaman bu sırayla yapılmaz. Bazen ürünün prototipini oluştururken bile geri dönüp tekrar empatik düşünmek ve fikir üretmek gerekebilir: özel çalışmalar ile empati düşünceleri çalışmaya entegre edilir. Kullanıcı deneyimi esas alınır ve kullanıcının konforu sağlanmaya çalışılır.
-
Empati Kurma Aşaması
Fikir geliştirmek için öncelikle empati kurulması gereklidir, bu nedenle tasarım üzerine düşünme çalışmaları yapmak için empati ilk aşamayı oluşturur. Bu basamakta kullanıcı deneyimi baz alınarak kullanıcının web sitesinde karşılaşacağı veya karşılaştığı sorunlar dikkate alınır. Marka için dışarıdan bir analiz yapılır ve giderilmesi gereken sorunlar tespit edilir.
-
Yorumlama veya Tanımlama Aşaması
Tanımla aşamasında, Empati aşamasında toplanılan bilgiler düzenlenir: sizin ve ekibinizin bu noktaya kadar tanımladığınız temel sorunları tanımlamak için gözlemleriniz analiz edilir. Sorun ve sorun bildiriminin insan merkezli bir şekilde tanımlanması gerekir.
Sorunu kendi isteğiniz veya şirketinizin ihtiyacı olarak tanımlamamalısınız, buna bağlı olarak gıda sektöründe yapılabilecek çalışma örneği şöyledir;
“Genç genç kızlar arasındaki gıda-ürün pazar payımızı %5 artırmamız gerekiyor veya Genç kızların başarılı olmak, sağlıklı olmak ve yetişmek için besleyici yiyecekler yemeleri gerekir…”
-
Fikir Üretme Aşaması
Tasarım düşünme sürecinin üçüncü aşamasında tasarımcılar fikir üretmeye hazırdır. Empati aşamasında kullanıcı ihtiyaçları ortaya çıkarken tanımlama aşamasında gözlemlerinizi analiz edip kullanıcı merkezli bir sorun ifadesi oluşturulmuştur. Bu sağlam arka planla marka sorunu farklı bakış açılarından inceleyebilir ve problem bildirimine yenilikçi çözümler bulunabilir.
-
Prototip Aşaması
Tasarım ekibi, fikir üretme oluşturulan önemli çözümleri incelemek için artık ürünün bir dizi ölçeklendirilmiş versiyonunu üretebilir. Bu prototipler içerisinde, diğer departmanlarda veya tasarım ekibinin dışındaki küçük bir grup insanda paylaşılıp test edilebilir.
Bu, deneysel bir aşamadır ve amaç, ilk üç aşamada tanımlanan her sorun için mümkün olan en iyi çözümü belirlemektir. Çözümler prototiplerde uygulanır ve kullanıcı deneyimlerine göre araştırılır ve ardından kabul edilir, iyileştirilir veya reddedilir.
-
Test Etme ve Değerlendirme Aşaması
Test etme veya değerlendirmeler, prototip aşamasında tanımlanan en iyi çözümleri kullanarak tüm ürünü güçlü bir şekilde test etmeye yöneliktir. Bu, beş aşamalı modelin son aşamasıdır; ancak tasarım düşüncesi gibi tekrarlı bir süreçte, oluşturulan sonuçlar genellikle bir veya daha fazla sorunu yeniden tanımlamak için kullanılır.
Bu yüksek seviyede anlayış, kullanım koşullarını ve insanların ürüne yönelik düşünme, davranış ve hislerini araştırmanıza ve hatta tasarım düşünme sürecinde bir önceki aşamaya geri dönmenize yardımcı olabilir. Daha sonra diğer yinelemeler ile devam edebilir ve alternatif çözümleri yok etmek için değişiklikler ve iyileştirmeler yapabilirsiniz. Nihai hedef, ürünü ve kullanıcılarını mümkün olduğunca derinlemesine anlamaktır.
Sonuç ve Değerlendirme
MGS Media bünyesinde çalışılan Tasarım Odaklı Düşünme (Design Thinking), tasarımcılarla kullanıcılar arasındaki iş birliğine odaklanan tekrarlı, doğrusal olmayan bir süreçtir. Dolayısıyla Tasarım Odaklı Düşünme gerçek kullanıcıların düşünme, hissetme ve davranışlarına dayalı olarak yenilikçi çözümler sunar. Sizde MGS Media ile iletişime geçerek kullanıcı deneyimini arttırabilir ve bu sayede İş Süreçleri Yönetimi konusunda iyileştirmeler yapabilirsiniz.