Tedarik Zinciri Nedir? E-Ticarette Tedarik Zinciri Yönetimi

tedarik zinciri nedir

Tedarik Zinciri, tüzel ve gerçek kişilerin, ürünün üretim aşamasından son tüketiciye kadar ulaşmasını sağlayan bir ağdır, E-Ticaret sistemi içerisinde Tedarik Zinciri Yönetimi ile ürün için ihtiyaç olunan hammaddenin temini ve son tüketiciye ulaşması kontrol edilir.

E-Ticaret içerisinde tedarikçi bulmak ve tedarikçiyi sistem içerisine entegre etmek oldukça zorlu bir süreçtir. Üstelik tüm tedarikçileri ve sanal ağı oluşturmak zaman aldığı gibi rekabet ortamında ayakta kalmak da zordur. Markalar, bu sistem içerisinde kendisine yer açmak ve kendi tedarik sistemlerini geliştirmek istemektedir: zincirin genişlemesi, kâr hacmini arttırdığı gibi rekabet ortamına da markayı katar.

MGS Media iş süreçlerine kolayca entegre olunan sistemleriyle birlikte tedarik zincirlerinizi oluşturabilir ve dolayısıyla daha az masraf ederek daha fazla performans elde edebilirsiniz.

Tedarik Zinciri Nedir? – Tedarik Zinciri Yönetimi Nasıl Yapılır?

Tedarik Zinciri Nedir?; Tedarik Zinciri, bir markanın envanterinde olan ürünün geldiği yerden E-Ticaret mağazalarına veya reel mağazaya ulaşmasını ve sonrasında tüketiciye servis edilmesi anlamına gelir. E-Ticaret Tedarik Zinciri Yönetimi markanın ürününün üretilmesinden son tüketiciye teslimine kadar olan süreçte talep, zamanlama, planlama ve stok yönetimi konuların yönetilmesini ve sorunsuz olmasını sağlar.

E-Ticaret sistemlerinde bir ürünün temin edilmesi ve temin edilen ürünün son tüketiciye zamanında ulaştırılması çok önemlidir. Üstelik ürünün teslim aşamasında kargo şirketinin doğru seçilmesi ve taahhüt edilen zamana uyması da gereklidir. Nitekim, markanın ürünlerinin hızlı ve işlevsel olarak son tüketiciye ulaştırılması, en az ürün kadar önemli bir konudur. Zira ürün temin edemeyip son tüketiciye ulaştıramayan E-Ticaret siteleri, sektörel olarak başarıyı da yakalaması oldukça zordur. 

Bu noktada devreye tedarik zincirinin kurulması ve yönetimi girer: MGS Media iş süreçlerine entegre olan e-ticaret altyapı çalışmalarını inceleyerek tedarik zincirlerini oluşturabilir ve kolayca yönetebilirsiniz.

tedarik zinciri yönetimi

Neden Tedarik Zinciri Kurulmalıdır?

E-Ticaret ağı oluşturmanın en önemli adımı ürün temin etmek ve ürünü teslim edebilecek bir altyapıya sahip olmaktadır. Ürünün temin edilmesiyle birlikte ticari hayata atılmak, çoğu zaman başarısızlığı da beraberinde getirir. Dolayısıyla ürünün temin edilmesinden son tüketiciye kadar ulaşmasını sağlayan sanal/reel bir ağ kurulması zorunluluktur.

Neden Tedarik Zinciri Kurulmalıdır?; Tedarik Zinciri,

  • Ürünlerin alınmasını ve hammaddesini takip eder.
  • Ürün taleplerini alır ve kaydeder.
  • Ürünlerin teslimatını ve bilgilerini planlar.
  • Stok yönetimi sağlar ve iş bölünmesini kolaylaştırır.
  • Sevkiyat takibini yapar: ürünün satıcıdan son müşteriye kolay teslim edilmesini sağlar.
  • Marka bilinirliğini ve sipariş hacmini arttırır.
  • Personel hatalarını minimum düzeye indirir.
  • Daha az maliyetlidir ve marka giderini azaltır.

Tedarik Zinciri’nin Önemi, E-Ticaret sitelerinde, iş sürecini kolaylaştırması ve daha profesyonel bir hale getirmesi bakımından öne çıkar: potansiyel müşteri veya müşteriler açısından hız ve işlevsellik değer görür, tedarik zincirinin başarıyla entegre edilmesi müşteri memnuniyetini arttırır.

Tedarik Zinciri Aşamaları Nelerdir?

Verimli ve optimize edilmiş tedarik zincirinin bir şirket için müşteri siparişlerinin yerine getirilmesi açısından çok önemlidir ancak zincir doğru bir şekilde yönetildiğinde, çok daha düşük maliyetlere ve daha hızlı bir üretim döngüsüne neden olabilir. Zinciri yönetmek adına operasyonlar söz konusu olduğunda ürün geliştirme, tedarik, üretim, lojistik ve daha fazlasını kapsaması gereklidir. Yönetim olmadan, şirketler, müşterilerini azaltma ve ilgili sektörlerde rekabet avantajı kaybetme riski altındadır. Yönetiminde kendi içerisinde 6 adet aşaması bulunmaktadır.

Tedarik Zinciri Aşamaları Nelerdir?; Tedarik Zinciri’nde,

  • Ürünün hammaddesi talep edilir.
  • Hammadde satın alınır.
  • Ürünün genel planlaması yapılır.
  • Marka adına ürün üretilir.
  • Markanın stok yönetimi sağlanır.
  • Son aşama da ürün sevkiyatı sağlanır.

Yukarıdaki adımların tamamlanmasında çeşitli sorunlar yaşanabilmektedir, dolayısıyla bir profesyonel tarafından markaya entegre edilmesi gereklidir.

Tedarik Zinciri Problemleri Nelerdir?

Ürünün marka tarafından talep edilmesinden son tüketiciye sevkiyat aşamasına kadar belirli kriterler doğrultusunda adımlar atılması gereklidir. Zincir içerisinde problemler çıkabilir, pek çok adımın aynı anda sorunsuz bir şekilde devam etmesi istenilen bir durumdur. Ancak sürecin sürekli başa dönmesinden dolayı bazı zamanlarda zincir içerisinde problem yaşanabilir. Bu noktada, aşamalar sırasında meydana gelebilecek sorunların önceden tespit edilebilir, önlem alınabilir ve hızlı çözümler üretilebilir olması gereklidir. Yani sorunun çıkmaması için gerekli adımlar atılması gerekir ancak sorun çıkması durumunda da markanın hareket edeceği yol güzergahının önceden belirli olması önemlidir.

Tedarik Zinciri Problemleri Nelerdir?; Tedarik Zinciri sisteminde,

Tedarik Riskleri Hesaplanır

Marka, tedarik ettiği ürün için tek bir firmaya bağlı kalması ve alternatif olarak bir liste hazırlamaması tedarik noktasında sorunun oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, tedariğin sorunsuz sağlandığını bildiği firmaları bir liste halinde hazır tutması çok önemlidir. Eğer bir firmadan sorun yaşar ise doğrudan diğer firma ile iletişime geçmeye hazır olmalıdır. 

MGS Media iş sürecine kolaylıkla adapte edilebilen Tedarik Zinciri Altyapı ile firma değişikliği bile yapılsa sistem otomatik olarak yeni firmayı zincire dahil edebilmektedir. Dolayısıyla tedarik sorununun kısa sürede çözülmesiyle birlikte ürünün markaya sevkiyatında veya markadan son tüketiciye sevkiyatta sorun ortadan kaldırılmaktadır.

Operasyonel Sorunlar Analiz Edilir

Operasyonel sorunlar sahada meydana gelen problemleri ifade etmek için kullanılır: üretim cihazlarının bozulması, nakliye yapılan araçların yolda kalması, yolların tıkanması gibi iş sürecini sahada olumsuz etkileyen olayları tanımlar. Sorunların çözülebilmesi için tedarik sistemini takip eden bir yazılım ile birlikte düzenli bakımlarının yapılması ve sorunların minimum düzeyde iş sürecini etkilemesi sağlanmalıdır.

Talep Azalmasına Karşı Önlem Alınır

Markanın hizmet verdiği hedef kitlenin sosyo-ekonomik durumu, ürünlerin talebinin artmasına veya azalmasına neden olur. Dolayısıyla ekonomik durumu yukarıda olan bir kitleye hizmet veren bir markanın buna göre düzenleme yapması gereklidir. Bazı dönemlerde fiyat politikaları güncellenmeli; fırsat, indirim veya kupon sunulmalıdır.

Çevresel Faktörler Kontrol Edilir

Markanın hizmet verdiği bölgelerde doğal afetler meydana gelebilir, dolayısıyla mevsimsel geçişler dikkate alınması gereklidir. Çevresel faktörlere göre tedarik zincirlerinin düzenlenmesi ve güncellenmesi gereklidir. Örneğin, kışın hava muhalefetinin olduğu bölgelerde, mevsim bilinci olan bir firma ile çalışılması nispeten çevresel faktörleri kontrol etmeye fayda sağlayacaktır.

Stok Yönetimi Düzenlenir

Tedarik zincirlerinin belirli plan ve program üzerinde hareket etmesi çok önemlidir: plan ve program markanın stok yönetimine göre düzenlenmesi gereklidir. Çünkü stok yönetimi olmayan bir marka, müşteriye ürünü teslim etmekte zorluk yaşayabilir. E-Ticaret alanında stok yönetimiyle birlikte müşteri memnuniyetini sağlamak çok önemlidir. Dolayısıyla marka bünyesinde stok yönetimini sağlayacak önlemlerin alınması gereklidir.

MGS Media, markanıza özgü olarak hedef kitlenize uygun şekilde Tedarik Zinciri ve özel dokunuşlarla Tedarik Zinciri Yönetimi kurmanıza yardımcı olmaktadır; sayısız projede imzası olan MGS Media ekibi ile hâlâ iletişime geçmediniz mi?