Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordfence domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/mgsmedia/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the forminator domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/mgsmedia/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rank-math-pro domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/mgsmedia/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rocket domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/mgsmedia/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: _load_textdomain_just_in_time işlevi yanlış çağrıldı. Translation loading for the quiety domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Ayrıntılı bilgi almak için lütfen WordPress hata ayıklama bölümüne bakın. (Bu ileti 6.7.0 sürümünde eklendi.) in /home/mgsmedia/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Facebook Marketplace Nedir? Marketplace Taktikleri - MGS Media

Facebook Marketplace Nedir? Marketplace Taktikleri

facebook marketplace nedir

Facebook Marketplace, alıcı ve satıcı durumundaki kimselerin birbirini bulması ve ticaret yapması için Facebook tarafından geliştirilen bir platformdur: rekabet ortamının olmasından dolayı Facebook Marketplace Taktikleri, ürün ve hizmet satışı için gereklidir.

Facebook’un pazaryeri oluşturma amacıyla piyasaya sürdüğü Marketplace özelliği, satıcılar için ürün ve hizmet yüklemesine imkân verirken alıcılar için de tüm ürünleri filtreleme özelliği ile amaca göre arama fonksiyonu sunmaktadır. Pazarlama alanında yapılan geliştirmeler ile pek çok marka da ürün, hizmet veya kampanyalarını pazaryerlerine entegre etmeye çalışmaktadır. Hala en fazla kullanılan uygulamaların başında gelen Facebook, pazarlama ve reklam konularında rakip firmalara göre avantaj sağlamaktadır. 

E-Ticaret sitesi için pazaryeri arayışınız bulunuyorsa ayrıca “E-Ticaret Pazar Araştırması ve Rakip Analizi Nasıl Yapılır?içeriğini okuyabilirsiniz.

Pazaryeri olarak Neden Facebook Marketplace?

Facebook’un bir dijital platformu olan Marketplace Uygulaması, ürünlerin hedef kitleye ulaşmasını sağlayan markalar için temel bir araçtır. 

Perakende dünyası giderek daha çok farklı yerlerde satış yapma fırsatlarıyla daha fazla kanalize oldukça, Marketplace markalara Facebook’ta gerçekleşen etkileşimlerden yararlanma şansı vermektedir. 2022 yılının sonuna kadarki verilere bakıldığında global olarak her ay bir milyardan fazla ziyaretçi Marketplace kullanarak ürünleri inceleyip satın almak veya listelemek için kullandığı görülmektedir. E-Ticaret ile ilgilenenler önemli ürünleri tüketicilerin halihazırda alışveriş yaptıkları bir yerde keşfetmelerine ve satmalarına olanak sağlayan Marketplace üzerinde oldukça aktiftir. 

E-Ticaret sitelerine pazaryeri olanağı sunan Marketplace, satış yapan veya ürün alan kimseden ücret veya komisyon almamasıyla da öne çıkmaktadır. Web (MacOS) ve mobil üzerinden (Android ve IOS) Marketplace kullanılarak ürün alınabilir, satılabilir veya takas edilebilir: herhangi bir sınırlandırması bulunmamaktadır.

facebook marketplace nasıl çalışır

Facebook Marketplace Nasıl Çalışır?

Facebook Marketplace Nasıl Çalışır?; Facebook Pazaryeri, ürünleri kategorize etmek için basit bir konsept kullanır: satıcılar, satış için ürünlerini bulundukları yerlere listeleyebilirler, kullanıcılar ise ürün aradığında platform, profillerinin bulunabileceği yeri seçer.

Satıcının yapacağı veya yapmak istediği satış için bulundukları yerlerde farklı ürünler gösterilir ve ardından, potansiyel alıcı satın almak istedikleri ürünü seçer ve satıcı ile Messenger uygulaması üzerinden iletişime geçer. İki taraf, ödemenin nasıl yapılacağını ve ürünün belirli bir konumda veya nakliye yoluyla nasıl teslim olacağını üzerine anlaşır. Genellikle platform üzerinde satış yapmak isteyen satıcıların web siteleri bulunmaktadır. Alıcı direkt olarak web sitesine yönlendirilir ve güvenli bir şekilde ticaretin gerçekleşmesi amaçlanır. Bu algoritma içerisinde kurumsal bir web sitesinin olması ve profesyonel bir reklam pazarlama faaliyetlerinin de yürütülmesi gereklidir. Tek başına pazaryeri kullanmak ve satış yapmaya çalışmak başarının gelmesine engel olacaktır.

Facebook Marketplace Güvenli Midir?

Facebook Marketplace Uygulaması, Facebook güvenlik politikası tarafından korunmaktadır ve ilanlar denetlenmektedir. Ancak ilanlardan da kuşku duyan kişiler de bulunmaktadır, nitekim pazaryeri mantığı olarak hareket eden Marketplace, aracılık faaliyeti yürütmemektedir. Dolayısıyla sadece alıcı ve satıcı arasında güvenilir bir platform olmayı amaçlasa da gerçekleşen ticarete karışmamakta ve müdahale etmemektedir: yalnızca satıcı ve alıcının iletişime geçmesini sağlayan bir platform sunmaktadır.

Hal böyle olunca, alıcı ve satıcı arasında yaşanan veya yaşanacak sorunlarda Facebook sorumluluk kabul etmemektedir, Bu nedenle bir güven sorununun oluşması da normal görülebilir. Ancak Facebook Marketplace üzerinden güvenli alışveriş yapmak isteyen kişiler, kurumsal bir web sitesi bulunan güvenilir satıcıları tercih etmektedir. Kurumsal bir web sitesine sahip bir markanın, güven açısından gerekli politikaları tamamladığı bilinmektedir ve dolayısıyla Marketplace üzerinde satıcı profilinin oluşturulmasında kurumsal web sitesi önemli bir kriterdir.

Facebook Marketplace Taktikleri ile Satış Nasıl Arttırılır?

E-Ticaret için Facebook Marketplace Taktikleri belirli stratejiler izlendiğinde marka satışlarını arttırmaktadır, dolayısıyla alıcı ve satıcı arasında ki iletişim sağlayan ve satışları arttıran Marketplace için belirli adımların izlenmesi gereklidir.

İşletmelerin önem vermesi gereken Facebook Marketplace Stratejileri;

  • Satışı yapılacak ürün ve hizmetlerin bilgileri,
  • Satışı yapılacak ürünün açıklaması,
  • Satışı yapılacak ürünün görseli,
  • Satışı yapılacak ürünlerin fiyatları,
  • Ürün ve hizmeti satın almak isteyen kişi ile iletişim kurmak,
  • Kategoriye ve/veya konuma göre satış için ürün oluşturmak,
  • Öğe listeleri oluşturmak: ögeler konuma ve kategoriye göre sınırlandırmak,
  • Önceki ve mevcut işlemleri ve mesajları ‘ürünleriniz’ bölümünde görüntülemek,
  • Öğeler için özel teklifler belirlemek,
  • Alıcıları/satıcıları işlemleri ayarlamak,

Facebook yukarıda ki stratejilerin belirlenmesinden satışa kadar olan hiçbir süreçte sorumluluk kabul etmemektedir dolayısıyla kurumsal bir web sitesi ile bu stratejilerin izlenmesi daha faydalı olacaktır. Ürünler ve ürüne dair her şey Marketplace tarafından listelenmesine rağmen satış işlemleri tamamen satıcı ve alıcı arasında gerçekleşmektedir, dolayısıyla Facebook herhangi bir ücret almamaktadır. Bununla birlikte satışları arttırabilmek için izlenmesi gereken ipuçları da bulunmaktadır.

Ürüne Yönelik Bilgi Girişini Eksiksiz Yapın

Ürünlerin fotoğraf ve açıklama kısımları satıştan daha önemli bir konudur, dolayısıyla ürünlerin listelenmesinden önce ürüne ait her detay profesyonelce hazırlanmalıdır. Markanın segmentine bakılmaksızın ürüne dair net ve açık fotoğraflarla birlikte açıklayıcı bilgilerinin yer alması gereklidir.

Ürün Açıklaması Oluşturun

Listelenen ve fotoğraf ile desteklenen bir ürünün, açıklayıcı bir yazıya da ihtiyacı bulunmaktadır. Her yerde bulunan klasik açıklamalardan ziyade ürüne özel kişisel kullanıcı deneyimini içeren 250-300 karakterlik yazıların hazırlanması gereklidir. Ürün açıklamaları, ürünün alınmadan önce ilk ve son bakıldığı yerdir: dolayısıyla satışın gerçekleşmesi veya gerçekleşmemesi aşasında önemi çok büyüktür.

Fiyatlandırma ve Özel Teklifler Hazırlayın

Ürün fotoğraf, başlık ve açıklamasından sonra bir müşterinin özellikle dikkat edeceği alan ürün fiyatıdır. Bu noktada, pazaryeri olarak kullanılan yere özel indirimler uygulayabilir ve platform üzerinde etkinliğinizi arttırabilirsiniz. Rakip firmaların fiyat listelerine bakarak değil, tamamen markaya özgü bir fiyat listesi hazırlanması gereklidir. Bu noktada pazaryerine de gereken önem verilmesiyle birlikte ayırt edici indirimler uygulanmalıdır.

Müşteri ile İletişim Kurmaya Özen Gösterin

Bir marka, ürünü inceleme aşamasından satış aşamasına kadar ve hatta satış sonrası hizmette iletişim gücünü arttırmalıdır. Potansiyel müşteriler veya müşteriler, ilgi görmeye ve karşısında profesyonel iletişim kuran markaya saygı duyar: tercih sebebi olarak görür. Bu nedenle personellerin bu konuda özellikle eğitilmesi gereklidir ve disiplinli davranması istenmelidir. 

MGS Media ile E-Ticaret siteniz için Facebook Marketplace entegrasyonu sağlayarak özel Facebook Marketplace Taktikleri sayesinde pazaryeri satışlarınızı arttırabilirsiniz.