Benchmarking Nedir? Ne İçin Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

benchmarking nedir

Benchmarking, bir markanın üretkenliğini ve kâr marjını arttırmak, iş sürecinde performans takibini ve rakip analizini yapmak için sektörel olarak marka başarısını ölçen bir “Kıyaslama” çalışmalarının bütünüdür.

Şirketler, rekabet ortamından zarar görür veya rekabetten faydalanarak gelişir. Zarar görüp görmemesi ise tamamen sektörel olarak rekabet analizi yapması ve buna göre aksiyon almasına bağlıdır. Ayrıca konuyla ilgili olarak detaylı bir rakip analizinin nasıl yapılacağını ve performans pazarlamasını bilmiyorsanız “Performans Pazarlama (Performance Marketing)içeriğini okuyabilirsiniz.

Markaların iş sürecini geliştirmesi ve büyümesi, performans metriğinin ön plana alınmasıyla mümkündür: metrik çeşitli çalışmalar ile birlikte ölçümlenebilir ve değerlendirilebilir olması gereklidir. 

Bu noktada MGS Media ile sektörel olarak rakiplerle kendinizi kıyaslayabilir ve performans analizleri yaparak markanızı daha ileriye taşıyabilirsiniz: nasıl mı?; daha fazlası için okumaya devam et!

Benchmarking Yönetimi Nedir?

E-Ticaret üzerinde, marka hangi sektöre hizmet verirse versin sektörel olarak rekabet içerisinde olacaktır. Dolayısıyla rekabet ortamından faydalanması ve kendisini sürekli geliştirmesi gereklidir: yerinde sayan ve gelişime kapalı olan markaların başarıyı yakalaması çok zordur. Başarı ortamı ise sadece disiplinli bir ortam ve profesyonel yardım sayesinde gelmektedir: MGS Media, yılların verdiği tecrübe ile pek çok markaya danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Bu hizmetlerin içerisinde bir markanın aynı sektörde ki rakibiyle kendisini performans kriterini ölçüt alarak kıyaslama yapılması geri dönüt açısından çok önemli sonuçlar vermektedir. Dolayısıyla kıyaslama yönetimi, MGS Media’ın uzman kadrosu tarafından analizlerin toplanması ve işlenmesi ile birlikte yapılmaktadır.

Benchmarking Yönetimi Nedir?; Benchmarking Yönetimi, bir markayı “kesintisiz kıyaslama” yolu ile “Dantatsu” yani en iyinin iyisini almak (Japonya’da benchmarking’e eş değer olarak Dantatsu terimi kullanılır.) anlamına gelen yönetsel bir araçtır: markanın temel iş süreçlerini incelemeye ve markanın performansını diğer markalar ile kıyaslamaya yarar.

Tüketici memnuniyetini anlamak ve marka performansını arttırmak için kullanılan en iyi örneklerin tanımlanması ya da uygulanması çalışmalarının bütününü ifade eder. Çalışmaların etkili olarak uygulanması için MGS Media bazı adımları izler,

Benchmarking Yönetimi Nasıl Uygulanır?;

  • Plan ve Proje Oluşturulur

Benchmarking oluşumu içerisinde plan ve proje, en temel mihenk taşlarından birisidir, markanın üzerinde iyileştirme ve gelişme için genel iskeletin görülmesi çok önemlidir. Dolayısıyla plan ve proje oluşumuyla birlikte doğru ilerlemeyi sağlayacak adımların atılması gereklidir.

  •  Bilgi Toplanır

Bilgi toplamak, marka ve iş sürecinin performansa dayalı geri dönütünü alabilmek için gereklidir: rakip analizlerinin doğru okunmasıyla birlikte performans raporuna dönüştürülmesi önemlidir. Dolayısıyla bilginin veri havuzuna atılması ve ihtiyaç halinde düzenli olarak marka adına işlenmesi gereklidir.

  • Marka Kıyaslanır

Bilgiler toplandıktan sonra markanın temel dinamikleri gün yüzüne çıkar, kıyaslama yapabilmek için zemin oluşturulur. Rekabet ortamından faydalanmak için rakiplerin adımları ve performansları takip edilmelidir: süreçlerin yönetilmesi için kıyaslama şarttır.

  • Performans Kıyaslanır

Rakip performans metrikleri, aşama sonucunda veri havuzunda bulunacaktır, var olan veriler ile birlikte markaya fayda sağlayacak değişiklikler yapılır. Bu noktada, diğer markalardan yetkililer ile veya analizler ile bilgiler toplanır ve faydalı olması amaçlanan markanın mevcut verileri ile kıyaslanır. Bir nevi daha önce ki çalışmaların karşılığıdır ve uzun vadeli bir değişim planı gerektirir.

  • Benchmarking Süreci Başlatılır

Kıyaslama aşamasına gelindiğinde, sektörel olarak tüm rakiplerin birbiriyle kıyaslanmasından ziyade aralarında en iyisi bulunur. Düşüncelerin sinerjisini ortaya koyan Benchmarking, en iyi rakibi üzerinde markayı sürekli öğrenme ve gelişmeyi sağlayabilecek bir süreç başlatır. Süreç içerisinde diğer markanın neyi iyi yaptığını, insan kaynaklarını ve uyguladıkları iş süreçlerini iki marka arasında kıyaslayarak bir grafik oluşturur. Grafiğin uzman bir kadronun okumasıyla birlikte hazırlık aşaması başlar.

Hazırlık aşamasında öncelikle kıyaslama sürecinde tercih edilecek sürekli kıyaslama türleri belirlenir.

benchmarking nasıl yapılır

Benchmarking Türleri Nelerdir?

Sürekli kıyaslama olarak ifade edilen Benchmarking, markanın ihtiyacına ve hedeflerine dönük olarak sadece markaya özgü şekilde 4 farklı türde uygulanır,

Benchmarking Türleri Nelerdir?

  • Marka içi kıyaslama: Markanın daha önce neleri başardığı veya neleri başaramadığı taranır ve bu sayede başarılı olunan işler üzerine odaklanılır.
  • İşlevsel (Süreç) kıyaslama: İki veya daha fazla markanın birbiriyle kıyaslandığı özel bir süreçtir: sektörel olarak aynı kategoride yer almayan ancak benzer yapıda bulunan iki farkı markanın temel dinamikleri kıyaslanır.
  • Rakip (Performans) kıyaslama: Bir markanın sektörel olarak alanında en iyi olan rakibinin genel olarak analiz edilmesiyle ortaya çıkan süreçtir. Süreç içerisinde pazar içerisinde ki ilerlemeler dikkate alınır ve gelişmeye dönük özel dokunuşlarda bulunulur.
  • Stratejik kıyaslama: Sektör fark etmeksizin markaların diğer markalarla nasıl mücadele ettiğini ortaya koyan bir metriktir: pazarda sonradan kurulan veya rekabete geç katılan markaların nasıl büyüdüğünü ölçülebilir ve yorumlanabilir hale getirir. Bu sayede mevcut markanın kendi sektörü içerisinde uzun vadeli rekabet sürecine dahil edilebilmesi amaçlanır, kısa vadede finansal bir sorun olarak görülmez.

Markaların ihtiyacına ve hedefine dönük olarak sadece kıyaslama türlerinden biri veya birden fazlası farklı dönemlerde veya aynı zaman içerisinde uygulanabilir. Ancak bu noktada önemli olan markanın gerçekten ihtiyacı olduğu kıyaslama metriğinin doğru bir şekilde uygulanması ve hayata geçirilmesidir.

Benchmarking Nasıl Yapılır?

Benchmarking Çalışması, markaya ancak süreçler başarılı bir şekilde uygulanırsa başarı sağlar. Süreç, markanın her boyutuna uygulanarak örgütsel bir deneyim sağlar, MGS Media tarafından eğitim sistemi içerisinde yer alan her düzeydeki marka yapılanmasında, temel işlevler açısından hizmet verilmektedir.

Her marka, sürekli kıyaslama sürecinde var olan bir veya birden fazla kıyaslama türünü, ihtiyacı ve hedefine dönük olarak kullanır. Bununla birlikte uygulanması birtakım kurallara da bağlı kalınması ve marka kimliğinin dikkate alınması çok önemlidir.

Benchmarking Nasıl Yapılır?; Benchmarking, karar verme; planlama, örgütlenme, iletişim, eşgüdümleme ve denetim açısından bir başka marka ile veya kendi markası ile kıyaslanır ve temel amaç rekabet olduğundan markaya en uygun kıyaslama modelinin seçilmesi ile yapılır.

Marka, başarılı olmak için iş birliği yapmalıdır ancak başarısını arttırabilmek ve sektörel açıdan zirvede yer alabilmek için rekabet gereklidir. Marka, pek çok iş yolunda gitse ve başarılı olunsa bile hem rekabet etmek hem de iş birliği yapmak zorundadır.

Benchmarking Neden Yapılır? – Markaya Katkısı Nedir?

Sürekli kıyaslama veya kıyaslama, dünyan her yerinde ki markaları örgütler, denenip başarılı olmuş iş süreçlerini incelerek risk ve maliyetleri en düşük düzeyde tutar. Bu yönüyle sektörel olarak marka adına yapılabilecek en iyi performansı öğrenerek herhangi bir faaliyetin en düşük fiyatla en yüksek performansın uygulanabilmesine imkân tanır. Marka adına yetersizlikleri, eksiklikleri ve diğer markalara karşı üstünlük sağladığı metrikleri ortaya çıkararak farkın belirlenmesini sağlar. Sınırsız tüketici memnuniyetinin oluşmasını ve toplam kalite anlayışının yerleşmesini mümkün kılar. Bunlarla birlikte markaya katkısı çok büyüktür ve özellikle E-Ticaret alanında rakipler üstünde üstünlük kurulmasına da imkân verir.

Benchmarking Neden Yapılır?

  • Gerçekçi hedefleri saptar.
  • Marka adına en iyi uygulamaları öne çıkarır.
  • Rekabet üstünlüğünün sağlanmasını imkân verir.
  • Marka performansını arttırır ve ölçülebilir olmasını sağlar.
  • Marka bilincini kuvvetlendirir.
  • Yönetim tarafında etkinliği arttırır ve otoriteyi sağlar.
  • Maliyetleri azaltır ve markanın en iyi uygulamalarını gösterir.
  • Marka iletişimi arttırır ve iş birliğini merkeze koyar.
  • Tüketici memnuniyetini arttırır.
  • Markalar arası kıyaslamaların etkinliğini ortaya koyar.
  • Güçlü ve zayıf alanlar net bir şekilde oluşur.

Sonuç ve Değerlendirme

MGS Media, Benchmarking yaparak markanın temelini oluşturan yöntem ve uygulamaları sürekli gözden geçiren iyileşme sürecinin başarıyla uygulanmasını sağlar. En iyiyi almaya istekli olan markaların kıyaslama yapılacak sektör liderlerini bularak marka çalışanlarının bütününü sürece entegre eder.

Benchmarking Nedir?; sorusuna MGS Media, markalarda rekabetle birlikte kalitenin ön plana çıkması için toplam kalite yönetimi; sürekli gelişme, öz değerlendirme, tüketici memnuniyeti ve iş mükemmelliğinin sağlanmasıdır cevabını verir.